صفحه اصلی > سرمقاله : از آگاهی تا دانایی

از آگاهی تا دانایی

خداوند بزرگ را سپاس می‌گوییم که در طلیعه‌ی بیستمین سال انتشار مجله‌ی سپیده دانایی و با پشتوانه‌ی مطالعات و پژوهش‌های دانشگاهی و پیوندهای استوار و مستمر با مجامع علمی و صاحب‌نظران داخل و خارج از کشور و نیز تجربه‌ی سال‌ها فعالیت مطبوعاتی، سپیده‌دانایی را همراه با «سپیده‌آگاهی» تقدیمِ خوانندگان دانش‌پژوه و وفادار خود می‌کنیم.
محتوای این رسانه‌ی علمی و فرهنگی، مطالب متقن روان‌شناختی و یافته‌های جدید آزموده شده این دانش فراگیر و تأثیرگذار است. هدف و چشم‌اندازمان شتاب‌بخشیدن به حرکت آگاهانه‌ی استادان و دانش‌پژوهان علوم انسانی و مدیران و دولت‌مردان متعهدی است که می‌خواهند مسیر رشد و بالندگی فردی و اجتماعی را با طی مراحل آگاهی، دانایی و توانایی بپیمایند و با ژرف‌اندیشی گره‌گشای مشکلات کشور شوند.
شاید برای عده‌ای که هنوز از روان‌شناسی تصور سخن‌پراکنی‌های سطحی و سر دادن شعارهای انگیزشی دارند و یا در مرتبه‌ای عمیق‌تر درخت تناور روان‌شناسی را به قامت شاخه‌ی روان‌درمانی می‌نگرند، پذیرفتن هدفی که برای انتشار سپیده‌دانایی گفتیم، گزافه، بلندپروازانه و ناشدنی جلوه کند.
روان‌شناسی که عمری نزدیک به صدوپنجاه سال دارد، رشته‌ای متنوع است که در حیطه‌های گوناگون انگیزش و رفتار انسانی به پژوهش‌های نظری می‌پردازد و روش‌های کاربردی بناشده بر شواهد علمی را در آن حوزه نشان می‌دهد. گواه سخن این که انجمن روان‌شناسی آمریکا یکی از صدها تشکل روان‌شناسی جهان حدود 160000 عضو دارد که در 56 بخش به هم‌اندیشی و فعالیت می‌پردازند و مانند دیگر تلاشگران و دغدغه‌مندان این رشته در دنیای پیچیده کنونی راه‌های جدید و روشنی را برای بهباشی و شکوفایی افراد و توسعه و کارآمدی نهادهای مدنی پیدا می‌کنند و در چشم‌انداز انسان معاصر قرار می‌دهند.
مجله‌ی سپیده‌دانایی، در دوره‌ی جدید انتشار خود مطالب علمی نظری و کاربردی را در دو بخش ارائه می‌دهد: بخش اول دربردارنده‌ی ده تا پانزده مقاله علمی است که در پنج گرایش اصلی روان‌شناسی مانند روان‌شناسی وجودی، روان‌شناسی تکاملی، روان‌شناسی اجتماعی، روان‌شناسی بالینی فراهم می‌آید و به چاپ سپرده می‌شود؛ بخش دوم با عنوان سپیده‌آگاهی پرونده‌ی پر‌و‌پیمانی است از مطالب علمی و یافته‌های پژوهشی، در یکی از زمینه‌های موردنیاز برای مردم و به‌خصوص حکمرانان و مدیران کشور. دوازده موضوع زیر را برای شماره‌های امسال مجله برگزیدیم:
1- دیـن‌داری و مـعــنـویـت، 2- اعــــــــــتـیـاد، 3- صنـعـت، مهــندسی و ســازمـان، 4- ســـــــلامـت، 5- جـمــــــعــیـت، 6- ورزش، 7- محـیــط زیـســت، 8- زنــان، 9- رسـانه، 10- سیاست، 11- هــنر، 12- خـدمات عــــمـومی، 13- تعـلیم و تربیـت.
محتوای هر یک از این ویژه‌نامه‌ها زیر نظر و با هدایت یکی از اعضای شورای علمی مجله که از استادان و پژوهشگران بلندمرتبه در رشته خود هستند تهیه و تنظیم می‌شود. مصاحبه با یکی از صاحب‌نظران نامدار خارجی، برای شناخت آخرین دستاوردهای پژوهشی، سنّت حسنه‌ای است که تداوم آن را پی می‌گیریم.
امیدواریم مطالبی که با دقت و تلاش همکاران پرتلاش و بی‌ادعای مجله تهیه می‌شوند، دانش‌جویان و علاقه‌مندان روان‌شناسی را بهره‌ی فراوان دهد و مدیران سازمان‌های خصوصی و نهادهای دولتی را بر آن دارد تا با کسب آگاهی به درک بهتری از چرایی مسایل بپردازند و با یادگیری‌های اثربخش به سرمنزل دانایی برسند و آن‌گاه با تقویت مهارت‌های لازم، بر توانایی خود برای پشت سر گذاشتن موانع بیفرایند و بدین‌گونه با طی مراحل آگاهی، دانایی و توانایی عملکرد خود را منطقی، علمی، موثر استوار سازند.
به یاد داشته باشیم کشور پهناور ایران با برخورداری از تمدنی چندین هزار ساله، با تنوع فرهنگی و اجتماعی و با مردم نجیب، سخت‌کوش و روادار خود اینک گرفتار تهدیدها و مشکلات فراوان و رنج‌آوری شده است: خشکسالی و بحران زیست‌محیطی، کاهش جمعیت و افزایش شمار سالمندان، بی‌رغبتی و ناتوانی جوانان برای تشکیل خانواده، سست‌شدن رو‌به‌رشد پیوندهای خانوادگی، بیکاری مردان و زنان جوان و میان‌سال، گسترش خشونت‌ها در خانه، خیابان و محیط کار، بالا‌رفتن نرخ اعتیاد به مواد سنتی و جدید و پایین آمدن سن اقدام به این آسیب، زیاد‌شدن آمار ناشی از تصادفات رانندگی و مرگ‌و‌میرهای خودخواسته، افت آموزشی دانش‌آموزان و تنزل سطح علمی آنان، ابرهای تیره و متراکمی هستند بر بلندای آسمانِ سرزمینی که فردوسی زمانی آن را باغ خرم بهار نامیده است.
به باور همه‌ی دانش‌آموختگان کارآزموده، استفاده از یافته‌های پژوهشی و کاربسته‌ی روان‌شناسی می‌تواند در کنار مطالعات علوم دیگر به شناخت موانع و بن‌بست‌های تهدیدزا کمک کند و راه‌های برون‌رفت از تنگناها را در اختیار بگذارد.
رسانه‌ی مکتوبی را که از نظر می‌گذرانید عنصر کوچک و تأثیرگذاری است برای این رسالت مهم.

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید